Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2011

Χρεοκοπία Ελλάδας: πιέζουν για αναδιάρθρωση χρέους Γερμανοί και εκλογολογία

Χρεοκοπία Ελλάδας: πιέζουν για αναδιάρθρωση χρέους Γερμανοί και εκλογολογία



Παντελώς ατυχής και άκαιρη αποδείχθηκε ηέμπνευση (ή μπλόφα) του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου να θέσει το εκβιαστικό δίλημμα «ή ΠΑΣΟΚ ή βουλευτικές εκλογές» λίγες ημέρες πριν τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές της 7ης Νοεμβρίου.
Σε επίπεδο κάλπης ουδόλως εμπόδισε τη «βουτιά» του κυβερνώντος κόμματος κατά επτά περίπου ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με τις βουλευτικές εκλογές του Οκτωβρίου του 2009.
Ακόμα χειρότερα, έβαλε «φωτιά» στα spreads των ελληνικών ομολόγων, τα οποία εκτινάχθηκαν σε επίπεδα κοντά στις 900 μονάδες βάσης ευθύς αμέσως την ατυχή διακαναλική συνέντευξη Παπανδρέου.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα εγχωρίων και ξένων Μέσων, οι Γερμανοί ξανανοίγουν τη συζήτηση για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, μιλώντας για μηχανισμό διάσωσης με συμμετοχή ιδιωτών επενδυτών και εποπτεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Η γερμανική πρόταση λέει πως αν υπάρχει πρόβλημα σε μια χώρα της ευρωζώνης και αυτή ενταχθεί σε μηχανισμό διάσωσης, όπως η Ελλάδα, τότε το κόστος δεν θα το επωμιστούν μόνο οι φορολογούμενοι της ευρωζώνης, αλλά θα το μοιραστούν με τους ιδιώτες, δηλαδή με τις τράπεζες και τους άλλους επενδυτικούς οίκους που αγοράζουν ομόλογα των προβληματικών χωρών.
Σύμφωνα με αναλυτές, στόχος ενός τέτοιου μηχανισμού δεν είναι η διάσωση, αλλά η ελεγχόμενη κατάρρευση μια ευρωπαϊκής οικονομίας για να απορροφηθούν οι κραδασμοί για την ευρωζώνη.
Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Βήμα» εκτιμάται ότι με αυτό τον τρόπο θα δημιουργηθούν δύο ζώνες ομολόγων, μία με τα ομόλογα των χωρών που έχουν σε τάξη τα οικονομικά τους και αυτή με τα ομόλογα των προβληματικών χωρών, τα οποία η αγορά δεν θα αγγίζει».
Ορισμένοι άλλωστε συνδέουν τις πρόσφατες δηλώσεις Πάγκαλου περί αναδιάρθρωσης του χρέους με τις γερμανικές πιέσεις.
Τελικές αποφάσεις ωστόσο δεν έχουν ληφθεί εν αναμονή της πορείας της ελληνικής οικονομίας κατά το α΄ τρίμηνο του 2011.
Για το i-live news
Newslink



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου